Türkiye’nin çoğu ilinde olduğu gibi Alanya’da da üniversite akademik yılı geçtiğimiz hafta başladı. Tüm üniversitelilerin akademik yılı hayırlı olsun.

Bu yıl ben de üniversite sınavına girdim. Süreç oldukça yıpratıcı. Fakat süreç bitip istediğin bölümü kazanmanın verdiği mutluluk hiçbir şeye değişilmez. Merak edenler için Alanya’da istediğim 4 yıllık bölümü kazandım. Bu yıl hem akademisyen hem de öğrenci olarak akademinin içerisindeyim. Dolayısıyla Alanya’daki iki üniversiteyi ve oradaki öğrencilerin durumunu yakından görme, yaşama ve şahit olma fırsatını elde ediyorum. 
******
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum ortada. Maalesef bu durum üniversite öğrencilerini de oldukça etkiliyor. Bu yıl üniversiteyi kazanıp Alanya’daki fahiş fiyatları gördükten sonra kayıt yaptırmayan ya da üniversiteyi dondurmak zorunda kalan birçok öğrenci oldu. Yıllarca üniversite okuyup meslek kazanma hayaliyle üniversiteyi kazanan o çocukların, çocuğu üniversite kazanıp maddi durumu elvermediği için gönderemeyen o ailelerin durumu gerçekten çok üzücü…
******
Zor da olsa ailesinin dişinden tırnağından artırdıklarıyla buraya okumaya gelenlerin durumu da çok iç açıcı değil. Tabi yurtta kalanlar bir derece daha şanslı. Yurtta yemek var. Fakat öğle yemeğinde başlarının çaresine bakmak zorundalar. Bu yüzden çoğu öğle yemeğini geçiştirmek zorunda kalıyor. Evde veya apartta kalan öğrenciler için durum daha da zor. Çoğu apart yemek vermiyor, evde kalıyorsan ayrı dert. Öğrenciye kiralar 10 bin Türk Lirası’ndan başlıyor. Öğrencinin evde ne işi var?  sorusu kafanızda canlanabilir. Durum dışarıdan göründüğü gibi değil. Yurt çıkmadığından dolayı ev tutmak zorunda kalıyorlar. Bu çocukların ayrıca eğitim için bir sürü masrafı var. Yalnızca tek bir ders için alması gereken akademik bir kitap dünya kadar para tutuyor, nereden baksanız 1 haftalık akşam yemeği. Dersi geçmesi için kaç dersi varsa o kadar kitap almak zorundalar, not almak için defter, kalem alacaklar vesaire.
******
Hadi bu problemler halloldu diyelim. Üniversite başlı başına bir kültürdür. Aileden ilk defa ayrılırsın, kuş yuvadan uçar. Aileye karşı rüştünü ispat edebilme şansıdır, ayakları üstünde durabilmenin göstergesidir. Zamanla arkadaşlar ailenin yerini alır ve bu arkadaşlık bir ömür devam eder. Tabi bütün bunları üniversiteli sosyalleşerek gerçekleştirir. Karnını bile doyuramayan bu çocuklar özellikle Alanya gibi fiyatların uçtuğu bir yerde sosyalleşme fırsatını nasıl yakalayacaklar? Koskoca bir soru işareti. 
******
Alanya’da iki üniversite olmasına rağmen üniversite kültürü henüz gelişmiş değil. Bunun en büyük göstergesi öğrenciye karşı tutum. Çoğu üniversiteli yerel halkın onlara olumsuz davrandığını dile getiriyor. Dile getirmese bile bu durum öğrenci olmadan da görünüyor. Örneğin üniversiteliye özel indirim yapan işletmeye hiç denk gelmedim. Üniversite kültürünün olduğu illere giderseniz, öğrenciye özel ucuz yemek menülerinin, kafelerin, firmaların olduğunu görürsünüz. Bu kentler ‘Öğrenci Dostu’ olarak nitelendiriliyor. Ayrıca öğrenci dostu olan kent olmak, uluslararası alanda inanılmaz gösteriş sağlıyor. Alanya’nın artı değer kazanması açısından üniversiteliye sahip çıkması, kolaylık sağlaması kaçınılmaz.
******
Toplu taşıma desek ayrı bir problem. Geçen gün derse gitmek için yarım saat otobüs bekledim. Gelen otobüs havasız ve ağzına kadar doluydu. Okula bir saatte zor ulaştığın için haliyle dersi kaçırdım. Sefer sayılarının sıklaşması, otobüs sayısının artırılması lazım. Kaldı ki alternatif ulaşım seçeneklerinin gündeme gelmesi şart. Alanya gibi bir yerde ulaşımın yalnızca otobüsle sağlanması, kentin toplu taşıma ihtiyacını karşılamada yetersiz kalıyor. Tramvay, metro gibi projelerin gündeme gelmesi hem toplu taşımaya teşvik edilmesi ve trafiğin rahatlamasına, karbon salınımının azalmasına vesile olur hem de Alanya’nın değerine değer katar. 
******
Son olarak bildiğiniz gibi yerel seçimler için geri sayım başladı. Birçok üniversite öğrencisi ilk defa oy kullanacağından dolayı oyları çok kıymetli. Naçizane önerim yerel seçimde üniversite öğrencilerinin oyunun almak için onların gönlünü kazanmak için üniversiteliye yatırım yapılması gerektiği. Öğrenci Dostu olarak nitelediğim kentlerdeki belediyeler Alanya’da yerel seçimi kazanmak isteyen adaylar için birer örnek olmalı. Üniversiteliye sabah-akşam yemeği, burs verilmesi, barınma yardımı gibi yardım yapan örnek alınabilecek birçok belediye var. Dileğim Alanya’da da bu tür yardımların yerel yönetimler bazında üniversiteli için yapılması. Böylece hem kentte üniversite kültürünün oluşmasına katkı sağlanır hem de üniversite öğrencilerinin zorlu yaşam koşullarında az da olsa çorbada tuzları olur.