Burdur’da 8 Şubat 2024 sabahı Çavdır ilçesinde yaşanan olayda, ‘kasten yaralama’ suçundan kaydı bulunan Tarık Yılmaz, bir yıl önce boşandığı Özlem Şımarık’ın kaldığı apart daireye gitti. Tartışmanın büyümesi üzerine Yılmaz, av tüfeğiyle ateş ederek Şımarık’ı ağır yaraladı. Çavdır Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Şımarık, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Cinayetin ardından kaçan Yılmaz, Denizli’nin Çameli ilçesinde yakalanarak Gölhisar Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edildi. Yılmaz’la birlikte cinayete yardım ettiği iddia edilen Adem Sağır, Şaban Aksoy, Erdal Açıkgöz, Mehmet Çelik, Kazım Özseçen, Mustafa Sinan, Gökay S. ve Meryem S. de tutuklandı. Ancak Mustafa Sinan, Kazım Özseçen, Meryem S. ve Gökay S., daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
YARGILAMA SÜRECİ VE KARAR DURUŞMASI
Burdur 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Tarık Yılmaz hakkında ‘boşandığı eşi tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan, diğer sekiz sanık hakkında ise ‘cinayete yardım etme’, ‘suçluyu kayırma’ ve ‘suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı. Bugün görülen karar duruşmasında, son sözü sorulan Yılmaz, “Takdir mahkemenin” derken, diğer sanıklar beraat ve tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, kısa bir aranın ardından Tarık Yılmaz’a indirimsiz ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Adem Sağır, Erdal Açıkgöz, Şaban Aksoy, Mehmet Çelik, Mustafa Sinan ve Kazım Özseçen ise ‘suçluyu kayırma ve suç delillerini yok etme’ suçlarından 2’şer yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklu dört sanık tahliye edilirken, tutuksuz sanıklar Gökay S. ve Meryem S. beraat etti.
“EMSAL NİTELİĞİNDE BİR KARAR”
Mahkeme çıkışında açıklama yapan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey, kararın emsal niteliği taşıdığını vurguladı. Tozbey, “Özlem Şımarık, eski eşi tarafından tasarlanarak ve canavarca hisle öldürüldü. Tarık Yılmaz, cinayeti bir gün önceden planlayarak otele nasıl gireceğini, nasıl öldüreceğini ve nasıl kaçacağını organize etmişti. Mahkeme, haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Bu, Türkiye’de kadın cinayetleri açısından önemli bir karar” dedi.
“HUKUKA AYKIRI KARAR” İTİRAZI
Tozbey, cinayete iştirak ettiği iddia edilen bazı sanıkların beraat etmesine ise tepki gösterdi. Şımarık’ın çalıştığı alkollü mekan sahiplerinin cinayeti azmettirdiğini öne süren Tozbey, “Katilin eline silah ve bıçak veren, cinayet sonrası saklanmasını sağlayan kişiler azmettirme suçundan beraat etti. Sadece yardım suçundan 2’şer yıl 6’şar ay hapis cezası aldılar. Bu hukuka aykırı bir karar. Dernek olarak bu karara itiraz edeceğiz ve mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.