Alanya TEKMER’de girişimcilik anlatıldı Alanya TEKMER’de girişimcilik anlatıldı

Bilfen Liseleri, Stanford Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Merkezi (Stanford HealthCare) ile yürüttüğü uluslararası iş birliği kapsamında öğrencilerinin geliştirdiği 40 projeyi jüriye sundu. Biyomedikal mühendisleri, doktorlar ve proje yöneticilerinden oluşan jüri tarafından yapılan değerlendirmelerde birinci ve ikinci olan takımlar Stanford Üniversitesi'nde yaz stajı hakkı kazandı.

Bilfen Antalya Liseleri öğrencileri Ceylin Adıyaman ve Ayda Coşkunfırat, alerji krizlerinde acil müdahaleyi kolaylaştırmayı amaçlayan 'Epicase' adlı projeleriyle jüri tarafından ikinci seçildi. Öğrenciler, bu başarılarıyla Stanford HealthCare tarafından yaz stajına davet edilen ikinci Türk takımı oldu. Öğrencilerin geliştirdiği 'Epicase' isimli proje, alerji ve anafilaktik şok durumlarında kullanılan epipen için özel bir kılıf içeriyor. Bu kılıf, canlı konum paylaşımı ve anlık veri aktarımı özellikleriyle acil durumlara müdahaleyi hızlandırırken, ayrıca ilacın son kullanma tarihi gibi bilgileri de takip edebilen sistem olarak hem kullanıcıların hem de yakınlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.

STANFORD ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİNDE 1 AYLIK STAJ

Proje hakkında bilgi veren Bilfen Liseleri Biyoloji Bölüm Başkanı Taner Altunbaran, “Sadece ulusal değil, uluslararası alanda da iz bırakmak istiyoruz. Bu vizyon kapsamında Stanford Üniversitesi biyomedikal bölümü ile ortaklaşa bir proje geliştirdik. Bu proje kapsamında farklı kampüslerden 138 öğrencimizingeliştirdiği 40 projeyle Stanford Üniversitesi'ne gittik. Öğrencilerimiz yıl içerisinde geliştirdikleri projeleri daha önce TÜBİTAK, Teknofest'e gönderdiler. Bu projelerin daha da geliştirilmiş hallerini Burada yapılan sunumlar sonrasında Stanford'da sunum yaptılar.finale kalan projeler arasındaetabında seçilen projeler tekrar sunum yaptı ve bu sunum sonucundaAnkara Çayyolu Lisesi öğrencilerimizin geliştirdikleri okulumuz 'Ozon Terapi Yatağı Otomatik İzlemeli Akıllı Ozon Terapi Hastane Yatağı' projesi birinciliği kazandı. Antalya Lisesi öğrencilerimizin hazırladığıokulumuz 'Epicase' projesi ise ikinci seçildi.Daha sonra Stanford HealthCare Merkezi tarafından yapılandeğerlendirmeler sonucunda 'Epicase' projesinin de eş birinci proje olarak görülmesi uygun görüldü ve ödül olarak böylece ikinci grup olarak Bilfen Antalya Liseleri öğrencilerimiz de Stanford Üniversitesi hastanelerinde 1 aylık staj imkânı kazandı" dedi.

'BİLİM SINIR TANIMIYOR'

Proje detaylarına yer veren Altunbaran, “Bu proje kapsamında bir epipen kılıf var, bu epipen kılıfı canlı konum paylaşıyor, aynı zamanda anlık veri paylaşabiliyor, son kullanım tarihini gözlemleyebiliyor. Böylece alerjik krizi yaşayan bireylerin hem kullanıcıların kendilerinin hem de yakınlarının hayatını kolaylaştırmak için geliştirilen inovatif bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Stanford Üniversitesi ile yaptığımız bu iş birliği de öğrencilerimizin bilimsel gelişimine büyük katkı sağladı. Epicase projesi jüriyi etkileyen, inovatif ve insan hayatına dokunan bir projeydi. Finalde küçük bir puan farkıyla ikinci seçilmesine rağmen, son değerlendirmede birincilik ödülüne eşdeğer görülerek staj hakkı kazandı" diye konuştu. Bu ödülün öğrencilerin geleceği için önemine vurgu yapan Altunbaran, “Staj imkânı kazanan öğrencilerimiz Stanford Üniversitesi biyomedikal bölümünün 4 farklı alanında 3 farklı seansta staj imkânı bulacak. Tabii bu aslında sadece bir yarışma değil, aynı zamanda geleceğe açılan bir kapı öğrencilerimiz için. Liseler olarak sadece sınava öğrenci hazırlamıyoruz, aynı zamanda geleceğe de gençlerimizle hazırlamak istiyoruz. Bu anlamda şunu görüyoruz; bilim sınır tanımıyor" dedi.

'İKİNCİ SEÇİLMEK VE STAJA DAVET EDİLMEK BÜYÜK MUTLULUK'

Projeye başlama süreçlerini anlatan Bilfen Antalya Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Ceylin Adıyaman, “Ders sırasında bu projeden haberdar olduk. Okulumuza gelen Stanford ekibiyle konuştuktan sonra çok ilgimi çekti. Alerji hastalarıyla ilgili bir şey yapmak istedik. Bir kitaptan ilham alarak bu fikri oluşturduk. Yaklaşık 6 ay çalıştık, 3D yazıcıyla bir prototip hazırladık ve sunum için hazırlandık. Sunumlar sırasında çok heyecanlandık ama her seferinde daha iyi anlattık. Finale kaldığımız açıklandığında çok şaşırdık ve mutlu olduk. Bu staj benim eğitim hayatımı tamamen değiştirecek" dedi. Projenin diğer ortağı olan ve ilerde tıp fakültesinde okumak istediğini belirten 11'inci sınıf öğrencisi Ayda Coşkunfırat ise “Başta kimya hocamızdan bu projeyi duyduk. Ceylin'le birlikte araştırmalar yaptık, prototip oluşturduk. Amerika'da çok yaygın alerji, o yüzden oradakilerin empati kurabilmesi için de çok önemli bir alan olduğunu düşünerek bu projeyi hazırladık. Stanford'daki sunumlara kadar sürekli geliştirmeye devam ettik. İlk açıklamada finalistler arasında olmadığımızı duyunca üzüldük ama ardından dördüncü takım olarak açıklandık. Sonra ikinci seçildiğimizi öğrenmek büyük mutluluktu. Stanford'da yaz stajına davet edilmek bizim için çok heyecan verici" diye konuştu.

Epicase projesiyle büyük başarı elde eden Bilfen Lisesi Antalya ekibi, temmuz ayında Stanford Üniversitesi hastanelerinde 1 ay boyunca biyomedikal bölümünün dört farklı alanında staj yapacak. Öğrenciler, 3 farklı seans boyunca bilim insanlarıyla birlikte çalışarak tecrübe kazanacak.