Obezitenin çözümü obezite cerrahisinden geçiyor! Obezitenin çözümü obezite cerrahisinden geçiyor!

Hava sıcaklık değerlerinin gün boyunca değiştiği mevsim geçişlerinde kişilerin kendini koruması daha zor olabiliyor. Bu dönemlerde en sık karşılaşılan grip, doğru tedavi edilmezse sinüzit, orta kulak iltihabı gibi önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. 
Özellikle 65 yaş üstü kişiler, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastaları, kanser hastaları ve sağlık çalışanları gibi risk grubunda bulunan kişilerin daha dikkatli olması gerektiği gibi, gripten korunma yollarını bilmek de büyük önem taşıyor. 
Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, gripten korunma yolları hakkında önemli bilgiler verdi.
1 metrelik mesafe grip bulaşması için riskli alandır
Yüksek ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ile seyreden gribe, influenza virüsleri neden olur. Hastalığın bulaşıcılığı, belirtilerin görülmesinden 1 gün önce başlar ve 7 gün süresince devam edebilir. Enfeksiyon esasen öksürme, hapşırma, konuşma ve solunum yolu salgılarının ağız, burun mukozası ve göze teması ile yayılır. Öksürük ya da hapşırık sırasında ağız ellerle kapatıldığında virüs ellere, oradan da dokunulan çeşitli yüzeylere bulaşır. Hasta olmayan insanlar bu yüzeylere elle temas eder, ellerini ağızlarına, burunlarına ve gözlerine temas ettirir ve hastalık etkenini alırlar. Bir metrelik mesafe bulaşma için riskli alandır. Virüs 0-4 °C arasında haftalarca canlılığını sürdürebildiği için kış aylarında daha sık enfeksiyon oluşturur.
İstirahat etmek gerekiyor
Gribal enfeksiyon tedavisinde burnun açık tutulması büyük önem taşır. Burun kapalı olduğunda sinüsler boşalmadığından grip tedavisi daha zor olan sinüzit enfeksiyonuna neden olabilir. Grip ayrıca östaki borusu tıkanıklığına da yol açarak orta kulak enfeksiyonlarına da dönüşebilir. Bu nedenle grip mutlaka uzman doktor gözetiminde tedavi edilmelidir. Grip tedavisinde istirahat etmek oldukça önemlidir. İstirahat süresinin bulaşmayı önlemek için hastalık belirtilerinin geçmesinden bir gün sonrasına kadar sürmesi gerekir.
Zencefilli ballı çayın gücünden faydalanın
Antioksidanlar açısından zengin ve antiinflamatuar özelliklere sahip, besin açısından yoğun gıdalar, bağışıklığınızı güçlendirmenize ve sizi değişen hava koşullarından hastalanmaktan korumanıza yardımcı olabilir. Koyu yapraklı yeşillikler, meyveler, somon balığı ve tatlı patates gibi yiyecekler yiyin. Badem, ceviz ve Antep fıstığı gibi kuruyemişler de mevsim geçişlerinde bağışıklığınızı güçlendirebilir. Ayrıca yine bazı içecekler güçlü bağışıklık için gereklidir. Örneğin zencefil çayı, virüsleri uzak tutmaya ve soğuk algınlığı semptomlarının solunum yolu hastalıklarına ilerlemesini önlemeye yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Balın antibakteriyel özellikler taşıdığı ve özellikle sıcak çayla karıştırıldığında boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Tavuk çorbası olmazsa olmaz!
Tavuk çorbası hastalık durumunda akla gelen ilk şeydir. Besin açısından yoğun çorbalar, bağışıklık sağlığını destekleyen ve sinüs basıncını hafifletmeye yardımcı olan (özellikle mevsimsel alerjiler için) çeşitli vitamin ve mineraller taşır. Sodyum açısından zengin çorbalar da boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sebze bazlı çorbalar/et suları da aynı derecede etkili olmaktadır ve bu çorbaların her zaman et ürünleri içermesi gerekmez.
Gribe yakalanmamak için bu önerilere dikkat edin;
1.    Mevsim geçişlerinde hava sıcaklığına aldanmayın, tedbirli giyinin
2.    Gribal enfeksiyonu olan kişilerle yakın temas halinde bulunmayın
3.    Eğer gripseniz avuç içinize hapşırmayın. Tek kullanımlık kağıt mendil ya da peçeteyle ağzınızı kapatın
4.    Sigara içmeyin 
5.    El hijyenine özen gösterin. Ellerinizi şüpheli yüzeylere temastan hemen sonra yıkayın
6.    Beslenme düzeninize özen gösterin, yukarıda belirtilen besinler açısından zengin bir beslenme planı oluşturun
7.    Ilık su ve bir tutam tuzla gargara yapın
8.    C vitamininden zengin portakal, greyfurt, kırmızı tatlı biber gibi besinler tüketin
9.    Bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için düzenli egzersiz yapın
10.    Çinko açısından zengin besinler tüketin
11.    Kendi eşyalarınızı ve yemeğinizi başkalarıyla paylaşmayın
12.    Uyku düzeninize dikkat edin. Geç yatmayın ve günde ortalama 7-8 saat uyuyun
13.    Bol sıvı alın. Günde ortalama 2,2.5 lt su tüketmeye özen gösterin
14.    Doktorunuzun uygun gördüğü vitamin takviyelerinden kullanın 
15.    Gribe yakalandıysanız başkalarını korumak için maske takın