Ziyaret kapsamında, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Evde Sağlık Hizmetleri biriminden hizmet alan 70 yaşındaki Selahattin Arslan'ın evine giden ekip, geçmiş olsun dileklerinde bulundu. İl Sağlık Müdürü Özkan, hasta ve yakınlarıyla sohbet ederek onların ihtiyaç ve taleplerini dinledi.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Behzat Özkan, 10 Mayıs İnme Farkındalık Günü'nün toplumda farkındalığı artırmak için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Özkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İnme, beyne giden kan akışının ani bir şekilde kesilmesiyle oluşan ve hızlı müdahale gerektiren tıbbi bir acil durumdur. Zaman çok kritiktir; erken tanı ve tedavi, kalıcı hasarları önleyebilir ve hayat kurtarır. İnme, tıpkı kalp krizi gibi ani gelişir. Kan, kalpten boyundaki ana damarlar aracılığıyla beyne taşınır. Bu akış durduğunda beyin oksijen ve besin maddelerinden mahrum kalır ve bu durum ciddi hasarlara yol açabilir."

İnmenin farklı nedenlerle ortaya çıkabileceğini ifade eden Özkan, serebral kanama (beyin kanaması) ve serebral tromboz (beyin damar tıkanıklığı) gibi terimlerin de inme için kullanıldığını belirtti. İnmenin dünyada ve Türkiye'de en sık görülen ölüm ve sakatlık nedenlerinden biri olduğuna dikkati çekti.

“Her yıl milyonlarca insan inme geçiriyor. Bu ciddi sağlık sorununun en önemli risk faktörleri arasında sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı yer alıyor" diyen Özkan, inmenin belirtileri hakkında da bilgilendirme yaptı:

Göçmenler düşük yoğunluklu aile hekimliklerine kaydırılıyor! Göçmenler düşük yoğunluklu aile hekimliklerine kaydırılıyor!

“Ani yüz, kol veya bacakta, özellikle vücudun bir yarısında kuvvet kaybı, uyuşma, bayılma, konuşma bozukluğu, şiddetli baş ağrısı, denge kaybı ve görme kaybı gibi belirtiler inmenin habercisi olabilir. Bu tür belirtilerle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi aranmalıdır."