Alanya'da Organ Bağışı Haftası etkinlikleri: Farkındalık için bilgilendirme standı kuruldu Alanya'da Organ Bağışı Haftası etkinlikleri: Farkındalık için bilgilendirme standı kuruldu

Ejder meyvesi; pitaya ve çilek armudu gibi isimleri de olan bir meyve türüdür. Meksika, Güney ve Orta Amerika'ya özgü bir besin olsa da ticari yönü yüksek olduğu için benzer iklim koşullarının yaratıldığı ortamlarda yetişir. Çeşitli vitaminler, lifler, demir ve sağlıklı yağlar içerdiği için ejder meyvesinin faydaları oldukça fazladır. Meyvenin içinde kivi tohumlarına benzeyen siyah küçük yenilebilir tohumlar vardır. Şekil olarak oval bir yapıya sahiptir ve ortalama boyutu iri bir insanın yumruğu kadar olduğu söylenebilir. Hylocereus ve Selenecereus cinsindeki kaktüs bitkilerinden elde edilen tatlı, sulu, canlı kırmızı derisi olan tropik bir meyvedir.

Ejder Meyvesinin Besin Değeri
Bu meyve farklı besin gruplarını içerir. Yağ oranı sıfır olduğu için düşük kalorili bir meyvedir. Bununla birlikte lif ve demir açısından zengin olması nedeniyle vücut için oldukça faydalıdır. 100 gramlık bir ejder meyvesinde ortalama olarak 60 kalori bulunur.

Protein: 1.2 gram,
Karbonhidrat: 13 gram
Lif: 3 gram
Kalsiyum: 31 miligram
Magnezyum: 68 miligram
Kolesterol ve yağ hiç bulunmadığı için özellikle diyet dönemlerinde tercih edebilirsiniz.

Ejder Meyvesinin Türleri Nelerdir?
Temelde beş türü bulunur. Bu beş ana türün kendi içinde alt türleri de mevcuttur. Etli kısmının rengi meyvenin tadını belirler. Etli kısmı beyaz olanlar daha hafif bir tada sahip olabilir. Etli kısmı daha koyu olan türü ise diğerlerine göre daha tatlı ve suludur. Lezzetli, faydalı ve besleyici ejder meyvesi çeşitleri şunlardır:

Pembe derili beyaz etli: En iyi bilinen ve en yaygın olarak yetiştirilen türüdür. Ayrıca meyvenin en az tatlı olan türüdür. Bu tür, diğerlerinden daha incedir ve limona benzeyen keskin bir tadı vardır. Alice, Cosmic Charlie ve Guyute gibi farklı isimlerle bilinir.
Pembe derili kırmızı etli: Beyaz etli türe göre daha büyük ve tatlıdır. Rad Jaina ve Bloody Mary gibi adları ile bilinir. Bu tür, kanser ve kalp hastalıklarına faydalı olduğu bilinir.  Buna ek olarak kan basıncını düşürmeye yarayan likopen maddesi içerir.
Pembe derili pembe etli: Yenilebilir kısmın rengi en yumuşaktan sıcak pembeye kadar değişiklik gösterir. Bu tür Kosta Rika'da oldukça yaygındır ve Kosta Rika pitayası olarak da anılır. Ayrıca farklı toprak ve iklim türlerine de uyum sağlama özelliğine sahiptir.
Sarı derili beyaz etli: Bu tür bulunması en zor olandır ve içlerinde en tatlı olan türdür. Yoğun beyaz eti ve bol miktarda tatlılığı ile en lezzetli olduğu düşünülen türdür. Güney Amerika'ya özgüdür. Ayrıca iç kısmındaki siyah tohumlar diğer çeşitlere göre daha büyüktür.
Ekşi: Ağırlıklı olarak Amerika'nın kurak bölgelerinde tüketilir. Ekşi bir tada sahip olmasının yanı sıra daha sulu olduğu için ferahlatıcı özelliğe sahiptir.
Etli kısmı mavi veya yeşil renkli olanları da vardır. Ancak bu renktekiler yenmez. Çünkü iç kısmının yeşil veya mavi olması aslında olgunlaşmadığını gösterir. Olgunlaştıkça bu renkler kırmızı, pembe veya sarıya dönüşür.
Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Ejder meyvesi; C vitamini, lif, mineral, demir ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Birçok meyve ve sebze gibi, ejder meyvesinin faydaları da çok fazladır. Meyvenin faydalarından bazıları şu şekilde listelenebilir:

Antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden hücreleri kanser ve erken yaşlanma gibi hastalıklara yol açan serbest radikallerin zararlarından korur. Ayrıca vücudun bazı kronik hastalıklardan korunmasına etki eder.
Yüksek miktarda C vitamini içerdiği için vücuttaki demir seviyesini ve demirin emilimini artırır. Demir, oksijeni vücutta hareket ettirmek ve enerji vermek için önemlidir. C vitamini, vücudun demiri almasına ve kullanmasına yardımcı olur.
Ejder meyvesinin faydalarından birisi kalp sağlığını koruması ve kanser riskini azaltmasıdır. Kötü kolesterolü azaltan betalainler içerir. İçindeki siyah tohumlar, kalbe iyi gelen omega-3 ve omega-9 yağ asitleri açısından zengindir.
Bağırsakların sağlıklı şekilde çalışması için gerekli olan prebiyotikler bakımından zengindir.
Ejder meyvesinin faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması da vardır. Yağ ve kolesterol olmaması ve besleyici yönü nedeniyle kilo kontrolünde etkilidir.
Saçın boyanmasından kaynaklı saç hasarını azaltır ve saç dokusunu iyileştirme özelliği bulunur.
Lif oranı yüksek oranda olduğundan öğünler arasında daha uzun süre tok kalmayı sağlar. Ayrıca kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olması ejder meyvesinin faydaları arasında yer alır.
Ejder meyvesindeki C vitamini ve karotenoidler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.
Beyaz kan hücrelerini hasardan korur vücutta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonu önler.
Ejder meyvesinin faydalarından bir diğeri de vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlamasıdır.
Ejder Meyvesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Genel olarak, ejder meyvesini tüketmek sağlık açısından güvenlidir. Ancak bazı istisnai durumlarda meyveyi tüketen kişilerde alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Yan etkilere dair ortaya çıkan belirtiler; dilin şişmesi, ağız çevresinde şişlik, kurdeşen, kaşıntı ve kusma durumları olabilir. Ejder meyvesine karşı alerjiden şüphelenme durumunda, en iyi teşhis için uzmana danışılmasında fayda bulunur. Tüketim konusunda her besinde olduğu gibi dikkat etmek gerekir. Yararları fazla olsa da aşrı tüketim nedeniyle çeşitli etkiler görülebilir.

Ejder Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Tüketime hazır hale getirmek oldukça kolaydır. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için kabuk kısmı değil, iç kısmı yenmelidir. Yeterince olgunlaşmış ise kabukları soyulduktan sonra keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye kesilir. Sonrasında arzuya göre dilimler halinde ya da küp küp kesilir. Ayrıca ikiye bölerek etli kısmını bir kaşık yardımıyla çıkartılabilir. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Kokteyl ve smoothie'lerin içine, salatalara, tatlılara veya yoğurda eklenebilir. Muz, ananas ve avokado gibi meyvelerle uyum sağladığı için bu tarz tropik meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.