Kıyıya yaklaşan bu tehlikeli balık, kuma gömülerek gizleniyor ve fark edilmeden üzerine basıldığında hastanelik ediyor. Uzmanlar, temas durumunda sıcak su uygulaması öneriyor.

KIYILARDA GİZLİ TEHLİKE

Akdeniz’de su sıcaklıklarının yükselmesiyle balon ve aslan balıklarının ardından trakonya balığının da popülasyonu hızla artıyor. Dört farklı türü bulunan trakonya, özellikle “varsam” adıyla bilinen küçük türün en tehlikeli olduğu belirtiliyor. Prof. Dr. Gökoğlu, bu balığın sırt ve yan yüzgeçlerindeki zehirli dikenlerinin doku ölümü ve çürüme gibi ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Balık, avlanmak için kuma gömülerek sırt yüzgeçlerini yelpaze gibi açıyor ve bu durum, denizde yüzenler için büyük risk oluşturuyor.

Ağıldaki 12 koyun kurt saldırısında öldü
Ağıldaki 12 koyun kurt saldırısında öldü
İçeriği Görüntüle

TEMAS HALİNDE NE YAPILMALI?

Prof. Dr. Gökoğlu, trakonya balığıyla temas durumunda yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: “Etkilenen bölge, 50 derece sıcaklıktaki suda 40-45 dakika tutulmalı. Zehir, protein yapıda olduğu için sıcak suyla denatüre edilebilir.” Balıkçıların da ağlara takılan bu balıkla temas ederken dikkatli olması gerektiğini belirten Gökoğlu, trakonyanın küçük boyutu nedeniyle fark edilmesinin zor olduğunu ifade etti.

KORUNMAK İÇİN ÖNLEMLER

Kumluk plajlarda trakonya tehlikesine karşı önlem almak mümkün. Gökoğlu, “Plaj ayakkabısı kullanarak kendinizi kısmen koruyabilirsiniz,” diyerek özellikle kumluk bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Balıkçıların ve denizde vakit geçirenlerin bu gizli tehlikeye karşı bilinçli olması, olası sağlık sorunlarının önüne geçmek için kritik önem taşıyor.