ALKÜ’den Alanya’nın bilim etkinliğine büyük destek ALKÜ’den Alanya’nın bilim etkinliğine büyük destek

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, karekodların dolandırıcılar tarafından kötüye kullanılabileceğine dikkat çekerek, "Karekodlar, kullanıcıları amacı dışında farklı linklere yönlendirebilir. Dolandırıcılar, kendi hazırladıkları barkodları mevcut barkodların üzerine yapıştırarak sanal tuzaklar kurabiliyorlar. Vatandaşların okutmak istedikleri barkodu fiziksel olarak kontrol etmeleri önemlidir" dedi.
Demircan, özellikle pandeminin karekod kullanımını artırdığını ve bu alışkanlığın devam ettiğini belirtti. "Barkodlar, temassız iletişimi sağlayan bir teknoloji olarak hayatımıza girdi. Dolandırıcılar, bu yaygın kullanımı fırsat olarak değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.
Karekodların fiziksel olarak değiştirilme olasılığına dikkat çeken Demircan, "Bir otobüs durağında barkodu okuttunuz. Eğer bir dolandırıcı tarafından başka bir barkod yapıştırıldıysa, yanlış bir yere yönlendirilebilirsiniz. Bu durumda, kullanıcıdan kişisel veri talep edilebilir" uyarısında bulundu.
Son dönemde yurtdışından gelen telefonların kapanmasına karşı hizmet sunduğunu iddia eden dolandırıcıların da bu yöntemi kullandığını belirten Demircan, "E-SIM uygulamalarıyla telefonların açılabileceğini savunan pek çok kurum mevcut. Bu işlem için kullanıcılara barkod gönderiliyor ve okutulması isteniyor. Ancak bu barkod okutulduğunda, telefonunuza yüklenmesi istenen uygulama resmi mağazalarda bulunmuyor" dedi.
Karekod kullanımında dikkatli olmak ve doğrulama yapmak, kullanıcıların siber dolandırıcılıklara karşı alabilecekleri en önemli önlemler arasında yer alıyor.