Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ortağı olduğu ve Avrupa Birliği Sivil Katılım Hibe Programı'ndan hibe almaya hak kazanarak başlatılan projeyle orman içerisindeki atıklardan kaynaklanan yangınların toplum temelli çözümler ile azaltılması ve ormanlarda atık yönetiminin, paydaşların diyaloğu ile iyileştirilmesini hedefliyor. Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasında düzenlenen toplantıya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, Biyo mühendis ve Doğa Farkındalığı Uzmanı Hüseyin Çağlar İnce, Doğu Akdeniz Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gökhan Erdem, Büyükşehir ve ilçe belediyelerin temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı.
TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK PROJE
Toplantının açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, "Büyükşehir olarak çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Avrupa Birliği Destekli ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının uyguladığı Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Akdeniz Araştırma Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen toplantının ilkinde buluştuk. Bir yıl boyunca sürecek saha inceleme, anket çalışmaları ve müzakere toplantılarıyla projeyi yürüteceğiz. Antalya yüzde 57'lik ormanlık alan miktarı ile Türkiye'nin en fazla ormanlık alanına sahip. 2021 yılındaki Manavgat orman yangınıyla yaşadığımız acı tecrübemiz var. Sekiz vatandaşımız hayatını yitirdi, ağaçlar, yaban hayatı, endemik türler, tarım arazileri birçok şeyi kaybettik. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak orman yangınları konusunda neler yapmamız gerektiğini ve kapasitemizi arttırmamız konusunda çalışmalar yaptık. Muhittin Böcek Başkanımızın öncülüğünde Antalya itfaiyesinin personel, ekipman ve eğitim olarak güçlendirilmesi, vatandaşın bilinçlendirilmesi, STK'lar ile işbirlikleri ve ormanlık alanların arttırılması gibi konularda çalışmaları aksatmadan yürütüyoruz" diye konuştu.
ATIKLAR YANGINI TETİKLİYOR
Biyo mühendis ve Doğa Farkındalığı Uzmanı Hüseyin Çağlar İnce de Antalya'nın çok değerli bir coğrafyada bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu topraklarda yüzyıllarca birçok medeniyet yaşam buldu çünkü su kaynakları, habitatlar ve zengin biyoçeşitliliğe sahip. Bu kapsamda ormanların korunması çok önemlidir. Projenin temel hedeflerinden biri Antalya'da orman yangınlarına sebep veren unsurlardan biri olan katı atıkları azaltmaktır. Toplantıda hedefimiz sorunları ele alarak, çözüm önerileriyle ortak bir akıl oluşturmak. Hep birlikte ormanlarımızı daha güvenli ve sağlıklı bir gelece taşıyalım" diye konuştu.
GENÇLERE FARKINDALIK İÇİN ATIKSIZ FESTİVAL
Orman içindeki atıkların büyük sorunlara yol açtığına değinen Doğu Akdeniz Araştırma Derneği'nden Gökhan Erdem, "İlk müzakere masasında buluştuk. Ormanlardaki katı atıkların yangınlara sebebiyetiyle ilgili bir sorundan yola çıkarak bunun azaltılmasına yönelik paydaş diyaloğu gerçekleştirildi. Ormandaki atıkların neden biriktiğini ve bunların çıkartılması için nasıl bir iş akışının olması ve sonucunda atıkların ormandan azaltılması gerektiğini konuştuk. Müzakere masasında konularından biri de atıkların neden biriktiğini anlamak. Bunula ilgili saha araştırmaları ve uzman görüşleri alınarak dünya üzerindeki iyi ve kötü örnekleri üzerinde değerlendirme yapılacak. Toplumsal bir farkındalık yaratmak için de 'Atıksız Festival' etkinliği düzenleyeceğiz. Atıksız bir piknik nasıl yapılır, atıksız şekilde ormanda nasıl vakit geçirilir bunu genç kuşaklara gösterebilmek için etkinlik düzenleyeceğiz" dedi.