Baki, dolandırıcıların güvenilir yardım kuruluşlarının isimlerine benzer alan adlarıyla sahte siteler oluşturduğunu vurguladı. Bu sitelerin profesyonel bir arayüze sahip olabildiğini ifade eden Baki, “Dolandırıcılar, sosyal medya reklamları, SMS kampanyaları ve mesaj grupları üzerinden sahte siteleri yayıyor. Vatandaşlardan kredi kartı bilgileri, T.C. kimlik numarası, telefon numaraları ve hatta kimlik görselleri talep ediliyor. Bazı durumlarda sahte vekâlet belgeleriyle kurbanın kesildiği iddia ediliyor, ancak ne bağış yapılıyor ne de kurban kesiliyor,” dedi. Baki, bu sitelerin sadece para toplamakla yetinmediğini, çalınan kimlik bilgileriyle sahte hesaplar açıldığını ve SMS doğrulama sistemleri üzerinden başka dolandırıcılıklar yapıldığını ekledi.
IBAN VE SİTE GÜVENLİĞİNE DİKKAT
Vatandaşların bağış yaparken dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Baki, şu önerilerde bulundu: “Bağış yapacağınız kurumun resmi web adresini tarayıcıya kendiniz yazın. Google aramalarında üst sıralarda çıkan reklamlara temkinli yaklaşın. IBAN numarası bireysel bir ad-soyad içeriyorsa şüphelenin. Sitenin adresinin ‘https’ ile başladığından, güvenlik sertifikasına sahip olduğundan ve yazım hataları içermediğinden emin olun. Şüpheli siteleri BTK İhbar Web (www.ihbarweb.org.tr) (www.ihbarweb.org.tr) üzerinden bildirin.”
MAĞDURLAR NE YAPMALI?
Dolandırıcılığa maruz kalanların hızla harekete geçmesi gerektiğini belirten Baki, mağdurların öncelikle bankalarıyla iletişime geçerek işlemleri durdurmaları gerektiğini söyledi. Ardından en yakın polis merkezine veya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulması gerektiğini ifade eden Baki, ekran görüntüleri, mesaj kayıtları, ödeme dekontları ve site linklerinin saklanmasının önemine dikkat çekti. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne de başvuru yapılabileceğini hatırlatan Baki, “Kurban ibadetimizi yerine getirirken dijital dolandırıcılara fırsat vermeyelim. Bu bayram kurbanınız kabul, veriniz ve paranız emin ellerde olsun,” diyerek vatandaşları uyanık olmaya çağırdı.