Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Sıfır Atık” projesinin temel taşlarından biri olan Çevreci Komşu Kart, Nisan 2016’da Muratpaşa’da pilot uygulama olarak başladı. İki mahallede elde edilen başarının ardından tüm ilçeye yayılan proje, 9 yılda toplam 24 milyon 839 bin 288 kilogram geri dönüştürülebilir atık topladı. Bu süreçte ilçe sakinlerine 12 milyon 48 bin 249 lira gelir sağlayan proje, hem çevre korumaya hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyor.
MAHALLE SIRALAMASINDA DEĞİŞİM
Nisan ayında geri dönüşüme en çok katkıda bulunan mahalleler sıralamasında değişiklik yaşandı. Konuksever Mahallesi, 6 bin 371 kilogram atıkla birinciliğini korudu. Martta ilk üçte yer alan Yeşilbahçe ve Cumhuriyet mahalleleri listeden düşerken, 4 bin 282 kilogram atıkla Meltem Mahallesi ikinci, 4 bin 36 kilogram atıkla Bayındır Mahallesi üçüncü sıraya yerleşti. Nisan’da toplanan 79 bin 181 kilogram cam, kağıt, plastik ve metal atık, ilçe sakinlerine 103 bin 504 lira kazandırdı.
ÇEVRECİ KOMŞU KART NASIL İŞLİYOR?
Proje kapsamında, evlerde kaynağında ayrıştırılan geri dönüştürülebilir atıklar, belediye ekiplerince ücret karşılığında toplanıyor. Toplanan atıkların bedeli, ilçe sakinlerinin Çevreci Komşu Kartlarına yatırılıyor. Para kart özelliği taşıyan bu kart, Türkiye genelinde alışveriş ve online ödemelerde kullanılabiliyor; biriken bakiyeler ise tüm bankamatiklerden nakit olarak çekilebiliyor. Proje, aile bütçelerine ek gelir sağlarken, kesilmekten kurtarılan ağaçlarla doğayı koruyor ve geri dönüşümle ekonomik değer yaratıyor.